Het onderzoek Oostkant Amsterdam wordt uitgevoerd binnen het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport, kortweg MIRT. Bij een MIRT-onderzoek staat het verkennen van de opgaven, problemen en kansen in een gebied centraal. Richtinggevende vragen zijn: wat is de opgave, hoe groot is het probleem (of de ambitie) en wie heeft er last van of baat bij? Vervolgens worden de oplossingsrichtingen en strategieën verkend.
Willen we Nederland in de toekomst goed bereikbaar, leefbaar en veilig houden, dan is een andere manier van kijken, denken en doen nodig. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is gestart met een andere, brede aanpak van mobiliteits- en bereikbaarheidsproblemen. Deze aanpak is onderdeel van de vernieuwing van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Het programma is geinitieerd door het rijk én regio gezamenlijk. In Den Haag bedachte oplossingen en maatregelen volstaan niet meer. Het gaat erom beleidsissues samen te benaderen, op basis van een gelijkwaardige samenwerking tussen het rijk, mede-overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke partijen.
In de MIRT-onderzoeken wordt op een nieuwe manier naar bestaande en toekomstige vraagstukken gekeken, waarbij gestreefd wordt naar de juiste combinaties van mobiliteit, economie, ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkeling, duurzaamheid en technologie. In het onderzoek wordt actief gezocht naar de stem van alle betrokken partijen: omwonenden, gebruikers, andere overheden en het bedrijfsleven. Dat is de beste manier om tot gemeenschappelijke oplossingen voor gezamenlijke problemen te komen.
Een overzicht met vernieuwende inzichten die gedurende het MIRT-onderzoek zijn opgedaan in het kader van de vernieuwende aanpak kunt u hier downloaden.
Wilt u meer weten over het MIRT, de werkwijze en de verschillende onderzoeken dan kunt u deze externe pagina van het Leerplatform MIRT bezoeken.